Retro õunakook

aprill 20, 2017

Klassikaline plaadikoogi retsept aegade hämarusest. Krõmpsuv hapukas õun muredal koogipõhjal, kaetud pehme võibiskviidiga. Uudsust retroküpsetisele lisab tüümian, maitsetaim, mida tavaliselt kohtab liharoa kaaslasena

Koogipõhi:

  • 500 g Nisujahu
  • 200 g Suhkur
  • 300 g Või
  • 2 tk Muna
  • 1 tl Küpsetuspulber
  • Sool
Võibiskviit:

  • 150 g Nisujahu
  • 160 g Suhkur
  • 150 g Või
  • 7 tk Muna
  • 1 tl Küpsetuspulber
Kate:

  • 1 kg Õun (hapu ja tihke viljalihaga)
  • 3-4 sl Suhkur
  • 1 tl Kaneel
  • Tüümian
  • Serveerimiseks tuhsuhkrut 

Esmalt koori õunad ja lõika veidi toekamateks sektoriteks (nii säilib valmis koogil õuna krõmpsuv tekstuur). Kui soovid, et puuvili säilitaks oma värvi, hoia õunasektoreid, kuni põhjale asetamiseni happelises vees(näiteks sidrunihappe vesilahuses).

Koogipõhja valmistamiseks kalla tainamasinasse pehmendatud või, suhkur ja munad ning töötle ühtlaseks. Sega küpsetuspulber jahu hulka ning lisa masinasse. Valmis tainas tõsta jahusele lauale, rulli ja seejärel küpseta 180° C ahjus umbes 10-15 min.
Võibiskviidi valmistamiseks vahusta või koos 3/4 suhkruga ja lisa ükshaaval munakollased. Teises nõus vahusta munavalged koos 1/4 suhkruga. Valmis võisegule lisa 1/3 vahustatud munavalgest, siis sega sisse jahu koos küpsetuspulbriga ja lõpuks ülejäänud munavalge.
Kata kuldseks küpsenud koogipõhi õunasektoritega, puista üle suhkru ja kaneeli seguga ning pista ahju, kuniks õunad on parjalt kuumad. Nüüd puista õuntele tüümianilehti ja vala peale võibiskviiditaigen. Küpseta 180° C ahjus umbes 30 min.
Serveerimiseks puista üle tuhksuhkru ja tüümianilehekestega. Väike vanillijäätise pall taldriku serval lisab retrokoogile ainult väärikust.   

Sulle võib veel meeldida

0 kommentaari