Sidruni beseekook

aprill 16, 2017

Nagu klassikaliste palade puhul ikka, peitub ka nende korvikeste edu saladus lihtsate maitsete kooskõlas. Kellel leegiheitja käepärast, võib valged beseetornid tulise leegiga üle käia


Tainas:
  • 100 g Nisujahu
  • 65 g Või
  • 1 tk Munakollane
  • 50 g Tuhksuhkur
  • 1-2 tl Vesi
Sidrunikreem:
  • 3 tk Sidruni mahl 
  • 1 tk Sidruni riivitud koor 
  • 250 g Suhkur 
  • 100 g Või (väikeste kuubikutena) 
  • 3 tk Muna 
  • 3 tk Munakollane
Besee:
  • 3 Munavalge
  • 2 dl Suhkur
  • 1 tl Maisitärklis
  • Näpuotsaga soola

Korvipõhjade valmistamine
  1. Vala jahu kaussi, lõika või väikesteks tükkideks ja puista jahu sisse. Näpi jahu ja või sõrmeotstega kuni segu meenutab saiapuru. Lisa tuhksuhkur ja 1-2 teelusikatäit külma vett. Sega ühtlaseks ning aseta enne rullimist vähemalt tunnikeseks külmikusse.
  2. Rulli tainas 2-3 mm paksuseks, vooderda sellega 4 väikest metallvormi. Lõika ära üle serva ulatuv tainas ning pista vormid umbes 20-30 minutiks külmikusse.
  3. Torgi taignapõhi kahvliga auguliseks, kata fooliumiga ja aseta põhjale raskus(herned või tehiskuulikesed).
  4. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200° C juures 15 minutit, eemalda raskus ja foolium ning küpseta veel umbes 5 minutit.
Sidrunikreem
  1. Kalla suhkur ja sidrunimahl metallkaussi, aseta see kuumavee vannile ning sega kuni lahustumiseni. Lase tekkida kuumal siirupil.
  2. Teises kausis sega munad ja munakollased ning klopi lahti. Kalla järk-järgult osa siirupist munasegusse(laskmaks munasegul temperatuuriga kohaneda). Nüüd kalla munasegu õlejäänud siirupisse ja aseta anum tagasi kuuumavee vannile(jälgi, et vesi kausini ei ulatuks, kuumutama peab aur, mitte vesi).
  3. Vispelda pidevalt segades kuni segu pakseneb. Pista supilusikas korraks segusse ja tõmba näpuga mööda selle selga. Kui segu ei valgu tõmmatud triipu ja on ühtlaselt tihe, võta anum vannilt, vispelda sisse või ning sidrunikoor. 
Besee
  1. Kalla munavalged kaussi lisa sool ja vispelda kuni munavalged ühtlustuvad. 
  2. Lisa munavalgemassile kogu suhkur ja pane kauss kuumavee vannile nii, et veeaur(mitte keev vesi) kuumutaks kaussi. Vispelda käsitsi kuni suhkur on sulanud. 
  3. Lisa maisitärklis ja vispelda munade hulka. 
  4. Võta vedelik ja pane vahustajasse ning lase vahustuda tippkiirusel umbes 10 min. Selles etapis pead beseed aeg-ajalt kontrollima. Munavalge on õigesti vahustatud, kui see moodustab teravaid tippe.
Täida korvikesed sidrunikreemiga, pritsi kreemile teravatipulised beseetornid ja kõrveta leeklambiga tipud pruunikaks.
Sic "õppida pole kunagi hilja"

Sulle võib veel meeldida

0 kommentaari