Praetud räim fenkoli-sibulamarinaadis

november 05, 2017

Kevadel, aprillis-mais, kui jää läinud, kuid ilmad veel jahedavõitu, algab räimehooaeg.
Kasvuga kimpu jäänud Atlandi heeringa väike sugulane on suurepärane tooraine. Praetult, suitsutatult, marinaadis või ilma, ikka tundub, et jälle jäi väheks. Seekord on Eesti rahvuskala aedtilli-sibulamarinaadis. 
Kaua marineeritud räim säilib, pole mõtet küsida. Ei säili! Minul sai kauss tühjaks järgmise päeva lõunaks, enne, kui maitsed ühtlustusid ja kala marinaadiga täielikult läbi imbus.

Koostis- ja maitseained

  • 500 g Räimerümp
  • 0,5 l vett
  • 2-3 sl 30% äädikat
  • 1 tk fenkol
  • 4 tk sibul
  • 1 tk tšillikaun
  • 1,5-2 tl sool
  • 2-3 tl suhkur
  • praadimiseks jahu ja õli

Enne praadimist tasub räimerümpadele puistata näpuotsaga soola ja jätta nad pooleks tunniks maitsestuma. Vahepeal võib valmis teha marinaadi. 
Hakitud fenkol keedetakse vees nii, et see veel veidi krõmpsub. Lisatakse tšillikaun, sool, suhkur ja äädikas, soovi korral neli-viis vürtsitera.


Taas on aeg kalaga toimetada. Veereta räimi jahus ning prae kuumal pannil kuldseks.


Lõika sibul ketasteks. Lao kalad kihiti sibulaga kaussi ja kalla üle, mitte enam tulikuuma marinaadiga. Lase jahtuda ja peida külmikusse. Süüa võib juba mõne tunni pärast, kuid parema maitseelamuse saamiseks, tasub varuda väheke kannatust.
PS!
Muidugi jääb poolest kilost kaladest väheks. Kuldseks praetud räim on hõrgutis omaette ja mõnikord kaob näljase köögitoimkonna kõhtu enne, kui marinaadi alla saab. Sestap tasub räimetegu üksi ette võtta. Kindlama tulemuse saamiseks on mõtekas kala kogust kahe- või kolmekordistada.


Sulle võib veel meeldida

0 kommentaari