Marineeritud tuulehaug

jaanuar 28, 2018

Veebruar käes, talve selgroog murtud, aga korralikku lumerookimist, kus selja märjaks saaks, ei meenu. Tundub, et pakases paukuvad aialipid on mälestus eelmisest veerandsajandist. Umbes samast ajajärgust pärineb ka allpool avaldatud tuulekala valmistamisviis. Kuna juba kolme kuu pärast läheb lahti, selle pikkade ja peenete lõugadega veeeluka püük ja müük, tasub retseptisahtel varakult ära sorteerida. Kui on soov kala pikemalt säilitada tuleb purke 1-1,5 tundi kuumutada. Ei raatsinud mina seda teha möödunud aastal ja tõenäoliselt ei võta protseduuri ette ka tänavu. Seda enam, et hõrgu maitse ja ilusa helevalge lihaga kala kaob purkidest uskumatult kiiresti.
Maitse ja koostisained:
  • 1 kg Tuulehaug
  • 1tk Sidrun
  • Sool
Marinaad:
  • 4 dl Vesi
  • 1 tl Sool
  • 1 tl Suhkur
  • 5-6 tera Must pipar
  • 3-4 tera Vürtspipar
  • 1-2 tk Loorberileht
  • 2 sl 30% Äädikas
Lõika tuulekala suuremateks tükkideks, hõõru soolaga ja pritsi peale sidrunimahla. Lase tunni jagu seista. Samal ajal keeda peadest, sabadest ja uimedest leem. Riisu vaht ja lase leemel poole tunni jagu kergelt podiseda.
Prae kalatükid, kuni nahk kuldne ja liha helevalge. Puhasta luudest ning lao purki. Kalla peale kuum marinaad, kaaneta purgid ja säilita külmikus. Serveeri röstitud musta leiva, kapparite ja väikese tillioksaga.
Kuna edasine kuumutamine muudab liha liiga püdelaks ja pehmeks, jätsin selle protseduuri ära. Seda enam, et peagi saabub räime-, siis lesta- ja lõpuks ahvenahooaeg. Halvimal juhul aitavad lumeta talvel ellu jääda, külast külla, vuravad kalaautod.



Sulle võib veel meeldida

0 kommentaari