Chilli con carne

aprill 02, 2018

Chilli con carne ehk maakeeli tšilli lihaga. USA Texase osariigi "rahvustoit", mida 19. sajandi keskel kirjeldati, kui rooga kuivatatud veiselihast, rasavast ja tulisest tšillist, võib tänapäeval pidada kokandusvõistluste firmaroaks. Tomati, ubade ja muu köögivilja kuulumise osas koostisainete hulka on vaieldud pikalt. Uuemad trendid, tulikuum "Chili verde", kanapuljongis pikalt hautatud sealiha, eriti kibedate jalapeno ja habanero kaunadega ning ülipopulaarne taimetoitlaste "Chilli non carne" jäävad esialgu oma aega ootama. Sügavama maitse saamiseks, alustasin, nagu alati puljongist...

Puljong 

  • 1,5 kg Veise supikogu
  • 2 tk Sibul
  • 3 tk Varsseller
  • 2 tk Porgand
  • 3 tk Küüslauguküüs
  • 0,5 tk Juurseller
  • 0,5 tk Naeris
Koostis- ja maitseained 

  • 1 spl Oliivõli
  • 1 tk Sibul
  • 1spl Tomatipasta
  • 1 tk Punane paprika
  • 3 tk Küüslauguküüs
  • 3 tk Tšillikaun
  • 1 tl Jahvatatud vürtsköömen (cumin)
  • 1 tl Jahvatatud koriandriseemned
  • 1 tl Suitsutatud paprikapulber
  • 1 tl Suhkur
  • 400 g Veisehakkliha
  • 1 l Puljong
  • 400 g Purustatud tomatid
  • 400 g Punane uba 
Kõigepealt võib alustada sellest, et ööpäev enne roa kallale asumist tasub kuivatatud oad vette likku panna.
Puljongi valmistamiseks kuumuta, poti põjas, puljongi köögiviljadele "pilt peale". Samuti, pruunista ahjus veise supikogu. Tõsta kondid köögiviljade juurde potti, vala peale külm vesi ning jäta tasasele tulele kolmeks-neljaks tunniks, õrnalt, podisema.
Haki "Chilli con carne" köögiviljad: sibul, paprika, küüslauguküüs. Aja haudepott tuliseks, kalla sisse õli ja kuumuta sibul ning paprika, vähekese aja pärast ka tomatipasta ning küüslauk. Lisa jahvatatud vürtsköömen, paprikapulber, koriandriseemned, suhkur. Kuumuta segu 2-3 minutit ning pruunista samas ka hakkliha. Nüüd kalla potti purustatud tomatid, puljong ja tšillikaunad. Kui pada on poole tunni jagu podisenud, lisa üle öö leotatud oad ja jäta veel poolteiseks tunniks tasasele tulele. Kui vedelikku kipub väheks jääma võib lisa sorts puljongit või vett. Soolaga tasub maitsestada, kui oad on pehmeks keenud. Varasemal soola lisamise võib ubade valmimine kole pikaks venida. 
Valmis "Chilli con carne" on pigem supp, kui kaste. Samas, sööb iga mees seda nii, nagu ise soovib, riisi, maisi või tortilla krõpsudega. Samuti on igaühe valik, kas otsida ja tõsta välja, pehmeks keenud tšillikaunad, või jätta viimased mõnele tõsisele tšillisõbrale magusroaks. 
PS! Pisut jänkilik aga siiski ... kui oad välja jätta, sobib hautis kastmeks värskele pastale. 



Sulle võib veel meeldida

0 kommentaari