Fish and chips

oktoober 23, 2020

Kui sirvida Salme Masso nõukaaegset kokanduspiiblit, leiab Briti kultusroale fish and chips toreda eestikeelse vaste, taignas praetud kala. Küllap leidub inimesi, kes rõõmustavad, kui keeleuuendajad  nõuaks rahvusvahelise toidukultuuri tippteose nime eestindamist. Ise suhtun tõlkekavadesse vaoshoitumalt. Sama kehtib ka retsepti kardinaalse muutmise kohta. Taignasse kastetud ning rasvas praetud räim mulgi pudru ja soolakurgiga omab küll kindlat kohta eestlaste uuenevas laadakultuuris, kuid  inglaste fish and chips on midagi enamat. Kiirtoit, milles segunevad kultuur, ajalugu ja kulinaaria traditsioonid Briti impeeriumi avarustelt on tõeline pärl. Mahlane kalafilee krõbeda taignas kuldsete kartulisektorite ja tartarkasmega on maitsvalt mahukas energiapomm. Sestap jätsin traditsioonilise hernepüree, mida roa ühe kohustusliku saatjana pakutakse, järgmiseks korraks. Kuigi väikesi mugandusi tegin minagi, üritasin nii nime, kui ka valmistamisviisi juures järgida saarterahva kogemusi ja traditsioone.

Fish
55 gr Jahu
55 gr Maisitärklis
1 tl Küpsetuspulber
80 gr Õlu
80 g Gaseeritud vesi
250 gr Valge kala filee(tursk, koha)
Sool, pipar

Chips
1 kg Kartul
1l Taimeõli

Pane umbes kaks-kolm supilusikat jahu kõrvale ning sega ülejäänu maisitärklise ja küpsetuspulbriga. Lisa vähese soola ja pipart.
Kalla õlu ja mullivesi kuivainete hulka ning sega, kuni saad ühtlaselt vedela, hapukooretaolise taigna. Aseta tainas tunniks-kaheks külmikus
Lõika kartulid sektoriteks ja loputa vee all tärklis välja(nagu peseksid riisi), keeda neid 3-4 minutit, kuivata ning aseta külmikusse oma korda ootama.
Samal ajal valmista ette kalafilee. Lõika parajad portsjonitükid, maitsesta kergelt soola ja pipraga.
Kuumuta suures kastrulis õli umbes 180°C ja küpseta kartulisektoreid 2-3 minutit (ära veel pruunista) vaid tõsta poolvalmis lisandid köögipaberile nõrguma. Nüüd tegele uuesti kalaga. Veereta fileed jahus, kasta taignasse ja küpseta õlis kuni saavutad kuldpruuni ning krõbeda kooriku. See võtab umbes 8 minutit. Kui kala valmis, aseta fileeportsjonid köögipaberile nõrguma ja puista üle vähese koguse meresoola kristallidega.
Nüüd jätka krõbedate kartulisektorite valmistamist. Selleks lisa õlile kuumust, 210°C ja küpseta teistkordselt sektorid, kuni saavutad kuldse ja pruunika värvuse. Aega kulub, umbes 5 minutit. Tõsta krõbedikud köögipaberile nõrguma. Serveeri kalarooga jogurtist, minikurkidest ja kapparitest valmistatud tartarkastmega, maitseks värskelt hakitud murulauk, till ja näpuotsatäis soola.  



Sulle võib veel meeldida

0 kommentaari